Kun sataa märkää lunta ja tuulee niin silloin on aivan pakko päästä metsään eväsretkelle?? Lapsille olin jo viime viikolla luvannut, että metsään mennään, joten pienet sääepämukavuudet eivät kauan odotettua retkeä peruneet. Ja olinhan minäkin asiasta melko innoissani  Lounaan jälkeen pakkasimme eväät reppuun ja lähdimme etsiskelemään luonnon rauhaa. Kuten tarkimmat lukijat ovat ehkä huomanneet, niin asumme kaupungissa ja tarkalleen ottaen Helsingissä, joten kävellen emme ihan synkkään korpeen päässeet, mutta riittävän metsään kuitenkin. Alussa Pikkuinen matkasi rattaissa. Kun ei enää rattailla päästy eteenpäin, siirtyi Pikkuinen pulkaan ja kun pulkallakaan ei enää meinannut päästä eteenpäin niin sitten oltiin perillä. Vähän matkan päässä kulkevalta tielä kantautui aikaajoin isojen autojen ääniä ja Mäkkärikin oli ihan kivenheiton päässä, mutta se ei tunnelmaa latistanut!

Tauotta taivaalta tippuva lumi piti huolen siitä, että yhdenkään eläimen jälkiä emme nähneet, mutta lintuja sentään bongasimme. Maisemista eivät lapsoset hirveäsi välittäneet, mutta itsellene ne olivat reissun parasta antia. Pienet touhusivat lumessa omissa leikeissään kun minä tarkkailin luontoa kameran linssin läpi.

Parasta reissussa lasten mielestä oli tietenkin eväät ja termospullollinen kuumaa kaakaota (tottakai!). Kun suuntasimme kotiin, olimme kaikki märkiä ja väsyneitä mutta ennenkaikkea punaposkisia ja iloisia! Kolmen tunnin reippaan ulkoilun (johon kuului paljon umpihangessa kahlailua ja lasten vetämistä pulkassa) jälkeen, ei olo ollut mitenkään kodinhengeträmäinen... Sohva houkutteli enemmän kuin keittiössä ruoan parissa puuhastelu. Onneksi pata oli valmistanut poissa ollessamme meille maittavan aterian, minun pienellä avustuksella tosin ja saatoin luotsata laumani suoraan ruokapöytään. Ja tosiaankin panokseni ruoan valmistuksessa oli varsin pieni, sillä tämä ruoka yksinkertaisimmillaan vaatii varsin helpot esivalmistelut!

Broileria riisi-kasvispedillä

2 dl riisiä (pitkäjyväistä, tummaa..)
300g pakastekasivksia (kruununsekoitus, aurinkokasvikset tms.)
4 dl kuumaa kana- tai kasvislientä
3kpl broilerin reisikoipia (marinoituja)

Laita riisi ja kasvikset pataan. Lisää joukkoon kuuma liemi. Sekoita. Asettele reisikoivet päälle ja anna hautua low 5-6 tuntia.

Tämä on sellainen pätevä perusohje, jota voi muokata tarpeiden ja mieltymysten mukaan:
- Riisin määrä riippuu syöjien määrästä ja nälän suuruudesta. Laita niin paljon kuin tarvitset kunhan nesteen ja riisin suhde on aina 2:1
- Pakastekasvisten lisäksi riisin sekaan voi laittaa vaikka silputtua, kuulotettua sipulia, lohkottuja tomaatteja, pakastepinaattia...
- Reisikoipien tilalla pataan voi laittaa broilerin rintafileitä. Tällöin lihat kannattaa ruskistaa kevyesti pannulla enne pataan laittamista. Rinnat kypsyvät padassa reisiä nopeammin, joten vähennä haudutusaikaa.  Voit halutessasi myös pilkkoa fileet 2-3 osaan. Se nopeuttaa kypsymistä entisestään.
- Jos käytät marinoimatonta lihaa, mausta se maun mukaan enne pataan laittamista. Voit myös laittaa pataan liemen sijaan pelkkää vettä ja maustaa sen maun mukaan suolalla ja vaikkapa currylla, paprikalla, pippurilla...