Hernekeitto on varsin perinteistä ruokaa ja myös hyvää. Harmikseni Tyttönen ei kuitenkaan tästä ruoasta pidä lainkaan. Ajattelinkin hieman tuunata tätä perinteistä herkkua, josko Tyttönenkin sitten pääsisi hernekammostaan! Lueskelin erilaisia ohjeita hernekeitolle ja ajattelin tehdä lihattoman ja erilaisia kasviksia sisältävän soseutetun keiton. Maku on monivivahteisempi kuin perinteisessä hernerokassa. Pikkuinen piti kovasti tästä keitosta, vaikka koostumus ei olekkaan samettinen kuten monissa muissa sosekeitoissa. Niin.. ja kyllä Tyttönenkin lopulta suostui maistamaan ja ottipa sitten vielä toisenkin lusikallisen ja vielä pari lisää  Bataatti tuo keittoon mukavaa makeutta, mutta sen voi hyvin korvata perunalla.

3 dl kuivattuja herneitä

1 sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
1 pieni (200-300g) bataatti
1 litra vettä
1 rkl kasvisfondia
0,5 tl suolaa

Huuhtele herneet ja liota runsaassa vedessä yön yli. Huuhtele herneet uudelleen ja laita pataan. Pilko kasvikset pieniksi ja laita pataan. Lisää vesi, fondi ja suola. Kypsennä tasolla Low 8-10 tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos haluat keitosta hieman paksumpaa, ota padasta vettä (n.1 dl) ennen soseuttamista ja lisää soseuttamisen jälkeen tarvittava määrä takaisin keiton sekaan.

Hernekeiton jälkkäriksi kuuluu ehdottomasti pannari! Tässä herkullinen ohje:

4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
3 munaa
50 g sulatettua voita tai margariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ensin puolet maidosta ja vatkaa voimakkaasti. Lisää puolet jäljellä olevasta maidosta ja vatkaa tasaiseksi ja lisää sitten loppu maito. Vatkaan joukkoon myös munat sekä sulatettu ja jäähdytetty rasva. Kaada taikina leivinpaperilla päälystetylle uuninpellille. Paista 225 asteessa 30-45 min. Tarjoa hillon kanssa.