Bulgur on minulle varsin uusi tuttavuus, mutta ihastuinkin siihen heti ensikokeilulla. Lapsetkin tykkäsivät! Yleensä bulguria käytetään riisin tai kuskusin tapaan lisäkkeenä, mutta tässä reseptissä se korvaa lihan. Valmistin siis chili con carnen tyyppistä bulgur chiliä ja pakko myöntää, että tämä viljaversio on mielestäni parempaa kuin se perinteinen. Chili on oikeaa pakkaspäivän ruokaa, tuhtia ja mausteista. Tulisuuden voi jokainen päättää itse ja cayannepippurin voi hyvin korvata mustapippurilla, jos haluat ruokaan miedomman maun.

1 sipuli
1 paprika
1-2 valkosipulin kynttä
tilkka öljyä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
2-3 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1 tl oreganoa
suolaa ja chiliä maun mukaan
cayannepippuria tai mustapippuria
0,5 rkl fariinisokeria
1 dl bulguria
1 tlk (420g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

Silppua sipuli ja valkosipuli. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi. Kuullota kasviksia hetki paistinpannulla öljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna ruoan kiehehtaa ja laita pataan. Sekoita joukkoon bulgur ja pavut. Anna hautua tasolla low 4-6 tuntia. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera tai sellaisenaan rapeakuorisen leivän kanssa.

Annos on melko iso ja siitä riittää 6-8 syöjälle. Jos syöjiä on vähemmän, voi tähteeksi jääneestä chilistä tehdä guesadilloja vaikkapa näin:
Levitä bulgurchiliä (täysjyvä)vehnätortillan päälle, ripottele päälle juustoraastetta ja laita toinen tortilla "kanneksi", paina kevyesti. Paista pannulla ilman rasvaa, kunnes tortilla on ottanut kauniin ruskean värin. Käännä ja paista myös toiselta puolelta. Leikkaa neljään osaan kolmioiksi ja tarjoa salaatin tai vaihteen vuoksi vaikka hedelmälohkojen (omenaa, päärynää, ananasta, rypäleitä..) kanssa. Täytettä ei kannata laittaa liikaa, muuten kääntäminen on vaikeaa ja täytettä valuu pannulle.