Teimme Pikkuisen kanssa Omena-päärynälevitettä Martha Stewartin ohjetta mukaillen. Pikkuinen toimi laadunvalvojana ja piti huolen, että kaikki pataan päätyvät hedelmät ovat ensiluokkaisia. Kaikki läpäisivät makutestin ja yksi päärynä oli jopa niin maukas, että puolet siitä ei päässyt pataan ollenkaan, vaan päätyi parempiin suihin jo tässä vaiheessa  Kyseessä on siis hillon tapainen "butter", eli jonkinlainen levite paahtoleivän päälle laitettavaksi. Tavalliseen hilloon verrattuna tämä on fariinisokerin ansioista tummempaa ja aromikkaampaa ja sopiikin siksi tavallista hilloa paremmin leivän kaveriksi. Maistelimme levitettä myös briossin päällä ja siihenkin se sopi mainiosti.

4 isoa omenaa
4 päärynää
2 dl fariinisokeria (kevyesti tiivistäen)
ripaus suolaa
kanelitanko

Kuori ja puolita hedelmät. Posta siemenkodat ja raasta hedelmät karkeaksi raasteeksi. Laita pataan raaste, fariinisokeri, suola ja kanelitanko. Hauduta tasolla high 4 tuntia. Ota kanelitanko talteen ja soseuta seos sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa (tarvittaessa useammassa osassa) ja laita sose takaisin pataan. Laita myös kanelitanko takaisin pataan ja hauduta vielä 4 tuntia tasolla high. Jäähdytä ja purkita puhtaisiin hillopurkkeihin. Säilyy jääkaapissa 3 viikkoa ja pakastimessa 3 kuukautta.

Levite sopii mainiosti myös leipätaikinaan! Teinkin vahtelun vuoksi hieman makeaa ja mausteista Omenakierre-leipää Kaarina Roinisen ohjeen mukaan (kirjasta Parhaat kotileivonnaiset). Taikina tuoksui kovasti pullalle ja teinkin siksi taikinan hiivaleipäjauhoista, koska pelkäsin siitä tulevan muuten liian pullamainen. Pelko oli turha, ei siitä liian makeaa tullut. Käyttämäni levite taisi olla hieman ohjeessa olevaa omenasosetta löysempää, sillä jouduin lisäämään miltei pari desiä jauhoja saadakseni taikinasta riittävän tiiviin. Tässä kuitenkin ohje alkuperäisessä muodossaan:

2,5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
3 dl makeaa omenasosetta
n. 1 tl yrttisuolaa
1 rkl kardemummaa
1,5 dl kauraleseitä
7-8 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
voiteluun muna
päälle kauraleseitä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää omenasose, mausteet ja kauraleseet. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla melko tiivistä, koska omenasose löysyttää taikinaa kohoamisen aikana. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä (30-40  min). Jaa taikina kahteen osaan. Leivo toisesta osasta taikinaa n. 70 cm pituinen (päistä hieman kapeampi) tanko jauhoja apuna käyttäen. Kierrä tanko suoraan leivinpaperin päälle kierteelle. Leivo toinen taikinapala samoin. Anna kohota peitettynä (n. 30 min). Voitele munalla ja ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista leipiä 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 25-30 min.

Leipä on näyttävän näköinen ja sopii hyvin vaikka lahjaksi. Mukaan vielä Omena-päärynälevitettä kauniissa purkissa.