Vauvaa odottavat vanhemmat joutuvat aikamoiseen pyöritykseen markkinamiesten taholta. Vauvalle hankittavien tavaroiden lista voi kasvaa huimaksi ja hankintoja kannattaakin pohtia varsin kriittisesti. Onko moottorilla varustettu sitteri sittenkin aivan välttämätön hankinta meidän perheeseen? Voisiko tavallinen peitto kelvata leikkialustaksi huippumodernin peileillä ja ties millä härveleillä varustetun leikkimaton sijaan? Tarvitsevatko käytetyt vaipat ihan varmasti roskiksen, joka pakkaa jokaisen vaipan hygieenisesti ja hajuttomasti omaan pussiin?

Vaikka olenkin hieman kulutuskriittinen ihminen, haluaisin lisätä Harkittavien Hankitojen -listaan vielä yhden härvelin: Haudutuspadan.

Pata ei saa lasta nukkumaan paremmin, eikä se taio mahakipua pois, mutta se voi helpottaa joskus hyvinkin uupuneiden vanhempien jaksamista. Raskaudesta ja synnytyksestä toipuminen on pitkä prosessi, ei se ihan muutamassa viikossa (tai edes kuukaudessa) tapahdu! Siinä samassa pitäisi totutella uuteen vauvaan ja muutuneeseen elämänvaiheeseen. Vaikka lapsi olisi kuinka toivottu ja rakastettu, on uuden perheenjäsenen saaminen aina hieman stressaavaa. Siihen samaan syssyyn kun lisätään katkonaien uni ja imetys.. huh huh. On naisilla jaksaminen! Kodinhoito voi helposti jäädä hieman vähemmälle huomiolle, mutta ruoan laadusta ei pitäisi tinkiä. Raskauden rasituksista ja henkisistä mullistuksista toipuminen helpottuu kummasti, kun saa riittävästi ravitsevaa ruokaa pahimpaan nälkään hotkaistun suklaapatukan tai einesruoan sijaan.

Pienoinen lapsi ei kuitenkaa osaa huomioida toisten tarpeita. Kokemuksesta voi sanoa, että jos lapsi tarvitsee täyden huomiosi juuri NYT, ei ruoanlaitosta tule mitää muuta kuin itkua ja pohjaan palamista. Mutta onneksi apuun rientää haudutuspata! Aamulla aurinkoinen (ainakin meidän lapset oli vauva-aikaan aamulla parhammillaan) vauva saattaa viihtyäkkin itsekseen sen aikaa, kun nakkaat pataan muutamia aineksia, joista kehkeytyy ajan kanssa ihastuttava päivällinen. Tai ehkäpä tilaisuutesi koittaa, kun lapsonen vaipuu (vihdoinki) päiväunille ja voit valmistaa ruoan kaikessa rauhassa etukäteen, ilman pohjaanpalamisen pelkoa. Ja miehet huomio: mikä onkaan ihanampi tapa näyttää vaimolle, että rakastat ja arvostat häntä, kuin laittamalla ruoka hautumaan ennen töihin lähtöä!

Kun lapsi kasvaa ja vauvan ruoka muuttuu maidosta soseiksi ja soseet oikeaksi ruoaksi, on haudutettu ruoka myös varsin lapsiystävällistä. Liha hautuu helposti syötäväksi ja moni ruoka on suutuntumaltaan pehmeää. Se helpottaa perheen pienimmän totuttelua "oikeaan aikuisten ruokaan".

Toisin kuin monet vauva-tavarat, haudutuspata ei jää tarpeettomaksi vauvan kasvaessa isommaksi. Lasten kasvaessa huomaat, kuinka kätevää on, että sinun ei tarvitse viettää aikaa hellan ääressä häärimällä juuri silloin, kun lapset ovat "huonoimmillaan".. verensokeri laskee ja päivän leikit alkavat ehkä jo väsyttää, päiväkodista kotiutuva lapsi kaipaa varmasti huomiota. Onneksi ruoka on jo ainakin lähes tehty. Enää vain pasta, riisi tai perunat kiehumaan ja hieman salaattia päytään.. valmista tuli