Keitto on ihanan kevyttä kesäruokaa ja lämmittää kivasti talvipakkasella. Kaikilla on oma suosikkikeittonsa ja sitä omaa suosikkiaan voi helposti valmistaa myös hauduttamalla. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla vanha reseptisi muuttuu haudutuspatareseptiksi. Ajat ovat suuntaa-antavia ja lopullinen aika riippuu palakoosta, ainesten määrästä, käyttämästäsi tasosta ja padasta.

Kasvikset kuuluvat olennaisena osana keittoon! Peruna kypsyy 4-5 tunnissa, porkkana ja silputtu sipuli vaativat 6-7 tunnin haudutuksen. Lanttu ja nauris hautuvat valmiiksi 5-6tunnissa. Bataatti kypsyy perunaa nopeammin n. kolmessa tunnissa. Kesäkurpitsa, kukkakaali ja parsakaali kypsyvät nopeasti. 1-2 tunnin haudutuksen jälkeen rakenne ei ole liian löysä. Ne siis kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppupuolella. Samassa ajassa kypsyy myös pienikokoinen pasta. Pakastemaissi, -herneet ym. kannattaa lisätä sulatettuina haudutuksen loppuvaiheessa.

Lihat, käytit sitten kokolihaa, jauhelihaa tai broileria, kannattaa ruskistaa kevyesti paistinpannulla ennen pataan laittamista. Kokolihakuutiot tai -suikaleet hautuvat hyviksi 6 tunnissa. Jauhelihaa ei periaatteessa tarvitsis hauduttaa ollenkaan, mutta se voi olla mukana hautumassa alusta asti, kunnes kasvikset ovat valmiita. Broilerisuikaleet valmistuvat 4-5 tunnissa.

Kalat kypsyvät nopeasti ja niille riitääkin tunnin haudutus. Kerman/maidon voi lisätä samaan aikaan kalan kanssa tai vasta hieman ennen tarjoilua. Myöskään kookosmaito ei kestä pitkää haudutusta, vaan kannattaa lisätä haudutuksen loppuvaiheilla. Ja eipä unohdeta nestettä! Vettä tai liha/kana/kasvislientä tarvitaan vähemmän kuin tavallisissa ohjeissa. Vähennä nestettä 2dl litraa kohden.

Maukkaita keittohetkiä!