Olen pohdiskellut jo pitkään voisiko kuivattuja papuja kypsentää haudutuspadassa. Olin varsin kriittinen tätä ajatusta kohtaan, mutta kun useammasta lähteestä löysin ohjeet kyseiseen hommaan aloin uskoa sen olevan mahdollista. Ensimmäisenä pataan pääsivät kikherneet, joihin olen kovasti mieltynyt. Myös esim. valko- ja mustapapuja voi kypsentää tämän ohjeen mukaan, mutta silloin suola kannattaa lisätä joukkoon kokonaisuudessaan vasta kypsennyksen loppuvaiheilla. Kidneypapuja en kuitenkaan suosittele haudutettavaksi, koska ne on ehdottomasti keitettävä!

400-500 g kuivattuja kikherneitä
vettä, vettä ja taas vähän lisää vettä
2 tl suolaa

Tarkista herneet ja poista epäkelvot yksilöt. Huuhtele huolellisesti ja laita likoamaan reiluun määrään kulmää vettä. Anna liota yön yli. Aamulla kaada liotusvesi pois. Kuumenna pari litraa vettä kiehuvaksi, laita herneet siivilään ja huuhtele herneet kuumalla vedellä. Laita herneet pataan ja kaada päälle kylmää vettä niin että herneet peittyvät reilusti (n. 2cm yli). Lisää 1 tl suolaa ja hauduta high 4 tuntia. Lisää 1 tl suolaa ja hauduta vielä 2-3 tuntia, kunnes herneet ovat kypsiä. Siivilöi vesi pois ja jäähdytä herneet. Käytä osa heti ja pakasta loput esim. 2 dl annoksina.

Herneet ovat nys siis kypsiä, mutta ihan valmista ateria ne eivät vielä ole.. kikherneistä voi valmistaa vaikkapa falafel-pyöryköitä tai kikhernemureketta tai hummusta leivän päälle. Niitä voi listätä myös erilaisiin kastikkeisiin (esim. bolognesekastike) tai lihapatoihin (esim. burgundinpata) parantamaan ruoan ravintoarvoa tai korvaamaan osan lihasta. Myös erilaisiin keittoihin ne käyvät mainiosti. Lisäämällä mausteiseen tomaattikeittoon kikherneitä muuttuu kevyt lounaskeitto ravitsevaksi päivälliseksi. Lisää niitä salaattii tai marinoi lisäkeeksi...

(Taidanpa laittaa uuden annoksen kypsymään, kun eihän tuo jo valmistamani määrä riitä mihinkään )